Doblingskuben

Av Geir Skoglund

Her er en samling av tips og strategier for bruk av doblingskuben. I turneringsspill vil alltid equity spille en rolle i avgjørelser rundt kuben, men også i disse situasjonene kan det følgende være matnyttig. Listen er på ingen måte komplett, og innspill på tillegg, endringer og forbedringer mottas med takk på post@nesoddgammon.org.

Wolseys Lov

Wolseys Lov handler om å sette seg i motstanderens sted. Hvordan ville du tenkt hvis du var motstanderen og det ble doblet? Er du sikker på at han har en take? Er du sikker på at han skal kaste seg? Hvis du ikke er sikker på noen av delene er det sannsynligvis riktig å doble.

Håvards Lov
"Det er svært sjelden jeg spiller for en udoblet gammon", sier Håvard. Selvfølgelig finnes det tilfeller hvor stillingen er så bankers, og gammon så sannsynlig, at det er for sent å doble. Men som hovedregel har vi spilt svakt hvis vi plutselig snubler inn i en slik situasjon uten å ha kubet.

Tenk kube - alltid
Det er fort gjort å glemme seg bort i kampens hete. Plutselig får man en aha-opplevelse og ser at man står best, selv om man kanskje burde sett det komme i flere trekk allerede. Gjør det til en vane å alltid vurdere stillingen før hvert eneste kast du gjør.

Påkrevet dobling
Du skal alltid doble hvis motstanderen vinner matchen hvis han vinner runden. Dette er innlysende når motstanderen er 1 unna (f eks 6-4 i en match til 7), men gjelder like soleklart når du tar imot en dobling som betyr matchseier for motstanderen. (F eks 5-3 i en match til 7 og motstanderen dobler.) Redoblingen skal i disse tilfellene være automatisk.

Forsiktig spill
Jo nærmere du er å vinne, jo mindre har du å tjene på å doble. Vær særlig obs på doblinger som gjør at motstanderen har en automatisk redobling - du skal ha ganske gode odds for å legge til rette for et slikt scenario.

Sluttspill
Hvis begge spillere kun har to kast igjen (hvis man ikke kaster dobbelt) er vinnersjansen 86% for den som er i kastet.
Ved tre kast er sjansen 79%, og ved fire kast er sjansen 74,5%. Disse situasjonene oppstår såpass ofte at det er lurt å memorere oddsene. Om man skal doble eller ei, akseptere eller ei, avhenger av matchscore og equity. En grei tommelfingerregel er likevel at du skal ta imot hvis du har 25% sjanse eller mer.

Vær en PRATmaker.
I boken Improve Your Game av Paul Lamford lanseres PRAT som en guide for avgjørelser om kubing. PRAT står for Position, Race And Threats. I hovedsak går PRAT ut på å doble dersom du har fordelen i to av disse tre kriteriene.

Pips
Dersom alt annet er likt og pipcounten er over 75, kan du doble hvis du leder pipcount med 10% eller mer. Du kan ta imot en dobling opp til ca 13%.

Free drop
Dette er en spesiell situasjon etter at Crawfordrunden er spilt. La oss si du leder 4-2 i en match til 5 før Crawford og stillingen er 4-3 etter at Crawford er spilt. Motspilleren vinner åpningen med 3 og 1 og slotter sitt 5-punkt, mens du slår et møkkakast, f eks 5 og 2. Motspilleren dobler.
Normalt sett ville du tatt imot en dobling i denne fasen av spillet, men siden det er slik at det i praksis er kun en runde igjen av matchen velger du å kaste deg (stillingen blir da 4-4) og heller starte sisterunden på nytt med blanke ark.

Lyst til å lese mer om håndtering av kuben? Her finner du godt over 80 artikler om temaet.